Hvad er Karma?

Selve ordet er fra det gamle sprog – Sanskrit, og betyder, at tage handling eller at handle. Mange tror at karma har noget at gøre med straf og belønning. Men det har det faktisk ikke. Det handler reelt om, hvad du giver ud, får du igen eller det du sår er hvad du høster.

Karma kan forklares på mange måder og indeholder flere aspekter. Nogen, at karma slet ikke findes. Det kan man så diskutere. Det handler om naturloven, årsag og virkning. Alt hvad du gør eller siger, har en effekt eller påvirkning på nogen eller noget. Selv hvis du taler med dig selv, så har det en positiv eller negativ indvirkning på dig, alt afhængigt af ordene og følelserne som følger med. Samtidig har vi alle en forbindelse til hinanden og dermed en påvirkning på hinanden. Vores reaktion på påvirkningerne er så det afgørende for hvad der sker derefter.

Det som er vigtigt at forstå er, at intet sker i denne verden uden der er nogen, der har sat noget i gang med en handling. Men det er også vigtigt at man forstår at det som sker i ens liv, har man selv haft en indflydelse på. Man er ofte ikke glad for at høre det, men det er stadig sandt. Hvis du er glad, er det fordi du har gjort eller sagt noget, som har sat noget i gang som igen gjorde dig glad. Det samme gælder for det modsatte. Hvis du f.eks. er vred eller ked af det, er det samme princip som gælder. Bliver du vred over noget, er det fordi du reagere på noget. Hvis ikke du reagerer på din vrede, stopper den der. Et eksempel er, at nogen siger noget fornærmende til dig: Du kan vælge at sige, det er hans mening og gå videre og ikke tænk mere på det. Du kan også tag fornærmelsen til dig og blive vred og enten lad vreden påvirke dig på en negativ og nedbrydende måde eller ved at svare igen eller ved at gøre noget helt andet. Karma er den handling du vælger og hvad der så sker derefter.

Enhver reaktion fra dig, sætter noget i gang, om så det er en handling eller en følelse. Hvis dit liv er stresset, handler det om, hvad du tillader overfor dig selv. Hvis du syntes dit liv er kedeligt, er det fordi du mangler at tag handling. Livet sker ikke bare – det kræver at du deltager. Så er det op til dig hvordan du vil have, at det skal udvikle sig. Man kan ikke ændre sit liv eller situation, hvis ikke man kan acceptere det.

Hvis du føler at dit liv ikke er godt eller er forkert og derefter tænker, at der er noget galt med dig, så er det ikke tilfældet alene, da det også handler om at dit liv spejler dine omgivelser – og omvendt. Hvilken omgivelser er du i? Hvordan har du det med det? Hvordan reagere du på det (hjem, familie, arbejde, venner, bolig, osv.)?

Hvis du syntes du bliver udsat for det samme igen og igen, f.eks. du får den samme type irriterende eller nedladende kæreste, eller hele tiden bliver syg, så kan man også kalde det karma. Grunden til det er, at hvis man bliver ved med at reagere på samme måde, i en given situation, så sker det samme igen, indtil man lærer ved det og derefter ændre sin adfærd. Altså, hvis man kigger efter en kæreste og man falder for de samme træk hver gang, får man den samme oplevelse igen. Hvis man bliver syg hele tiden, er der også noget man skal ændre på – om så det er ens livssyn eller det er den følelse af sympati eller omsorg man får fra andre, eller noget helt andet, som man reagerer på – det er op til en selv at ændre det og ikke give andre skylden eller ansvaret.

Dem som mener der ikke er noget der hedder karma, går bl.a. ud fra det princip – loven om tiltrækning, at alt handler om hvilken emotion eller følelse man får i en given situation, som afgør hvordan dit liv er. Hvis du vil være glad, så gør, tænk og tro på det som gør dig glad. Hvis du vil manifestere ting eller situationer i dit liv som vil give dig glæde, så er det glæden ved tanken om det, som fører dig hen til den handling der skal til, for at du kan manifestere det du ønsker og som giver dig glæde. Livet starter forfra hver dag når du vågner og ikke kun når du dør.

Altså, karma er lig med handling: Vil du have folk til at behandle dig pænt og være rare overfor dig, så er det op til dig at behandle dem på samme måde. Vil du være glad, så gør det som skaber glæde. Vil du have fred på jorden, så være kærlig og fredelig overfor dig selv og andre. Husk – alt og alle er forbundet.